Aktivitet — 2 min att läsa

Jaktsäsongen 2020

Aktivitet — 2 min att läsa

Jaktsäsongen 2020

Första förjakten

Vi startade det hela med att Beyron gav en instruktion om tecken och kommandon, men framförallt så ställde hela fältet upp i jaktformation innan vår Master Lotta Mantell tog kommandot och fältet gav sig iväg. Till sin hjälp hade hon Pikörerna Elvira Beyronsdotter och Therese Lingberth och Master of the Field var Eva Billerstam. Vi såg sedan hur man övervann stockar och hinder på Fisksjöäng och även diket fokuserade fältet sig på och det såg ut att gå galant från åskådarplats. Sedan försvann ryttarna iväg in i skogen där man träffade på en liten Skogsmulleklass som var ute och letade småkryp men som fick se lite större djur komma dundrande. Väl tillbaka så reds det runt på risade och oljade hinder och det såg riktigt bra ut för att vara första förjakten när fältet tog några svängar runt Fisksjöäng i god jaktstil.

Man hörde hur de olika ryttarna stöttade varandra men klarast stämma hade vår ”kökarl” Anne Marie Spintan Åhman, som peppade de ryttare som var närmast henne i kön. Även vår ridande sjukväskebärare är värd att nämna då han i en nerförsbacke mot och sedermera över diket lyckades med en del gymnastiska övningar för att sedan åter vara tillbaka i perfekt jaktposition på hästen när publiken passerades.

Andra förjakten

De 24 deltagarna hälsades först välkomna av Ulf Gunnehed, SFK´s ordförande, och Lotta Mantell vår Master önskade alla en god jakt. Sedan fick fältet hjälp med att ställa upp sig i jaktformering av Beyron och när det såg riktigt trevligt ut återtog Lotta befälet och tillsammans med pikörerna Elvira Beyronsdotter och Eva Billerstan och Master of the Field Anton Synnerdahl startade jakten och fältet gav sig iväg mot granrishindret. Sedan hoppades det på klassiska Fisksjöängshinder för att sedan bege sig till skogs uppför branten mot norr.

Fältet styrde kosan mot vattenhindret, men passerade på vägen i kolonn om en stocken i lövverket för att sedan i olika gångarter ta sig fram genom vattenhindret till publikens förtjusning.

Sedan bar det av hemåt mot Fisksjöäng och på vägen lyckades vår Master rida en lov om sina två favoritstockar i skogskanten. Tillbaks på Fisksjöäng provades bland annat de mindre nedhoppen och sedan var det slut och dags för uppställning och grankvist.

Som man kan se på bilderna där ryttarna som just fått sin grankvist, så spelar det ingen roll om man har deltagit i mer än 25 jaktsäsonger eller det är en av ens första jaktritter, lyckan är total!

Tredje förjakten

Les deux Belles Elles, Mantell y Fagrell – Hubertus Förjakt III och Ponnyjakten.

Det var två dansande jaktsällskap som turades om att förgylla Liljanskogen denna lördag, 10 oktober 2020, ackompanjerade av toner från vår egen trumpetare Wrackefeldt.

Först ut var Master Lotta Mantell med Förjakt nummer tre som med pikörerna Elvira Beyronsdotter och Therese Lingbert och Master of the Field – Sabrina Roamnov tillsammans blev arton ekipage som startade upp med Tally-ho och så bar det iväg. Denna gång hoppades det över nedhopp, upphopp, diken, stockar och korsvirkeshinder; korta sagt över allt som finns på Fisksjöäng.

Sedan gav man sig iväg mot fler utmaningar och som Lotta beskriver det – ”Vi tog en social skritt-tur genom skogen och hästarna fick en bra återhämtning. Vid ängarna bakom Universitetet Jaktformering och två längre varv i bra fart och skutt över de två stockarna för att avsluta på ängen vid den stora eken där vi hoppade den stora stocken och vidare över fältet mot vattnet. Hästarna börjar bli vattenvana så denna gången ökades svårigheten med ett vattenfyllt dike. Sen tillbaka mot Fisksjöäng där vi mötte ponnyjakten. Vi tog en detour in i skogen och hittade en galoppslinga med små skutt. Sen tillbaka till Fisksjöäng för avslut.”

Under tiden detta skedde så ställde Anna Fagrell upp sitt jaktsällskap bestående av fjorton ponnyjaktekipage och med pikörerna Philippa Johansson och Madde Kanfjäll och Master of the Field – Jenny Svedholm. Dessa framtidslöften gav sig raskt iväg och dominerade på Fisksjöäng och hoppade alla möjliga hinder i mycket bra formationer, som om de inte gjort annat är ridit jakt i sina liv. Som kökvinnor fanns Lotta Keto och Camilla Humble som trygga stöd längst i fältet.

Efter denna uppvisning av Ponnyfältet pockade Hubertusförjakten på uppmärksamhet och kom elegant inridande efter vägen och gled i fin formation upp i skogen så att våra unga ryttare kunde, även de, bege sig ut mot vatten och stockar i närheten, där Anna beskriver deras jakt med – ”Efter att vi gjorde ett par varv på Fisksjöäng, fortsatte vi ner mot universitetsängarna. På vägen hoppade vi stockar och tog även branten ner mot vattnet. Alla ryttare klarade detta galant.

Väl nere på universitetsängarna var det dags att ta oss an vattnet och diket. Även detta klarade ponnyerna med den äran. Efter 3 rundor i vattnet tog vi oss tillbaka mot Fisksjöäng”

Då Ponnyjakten var ute på dessa eskapadrar så avslutades Förjakten med slingor i skogen och på fältet för att i en snygg båge komma ner för nedhoppshindret och sedan galoppera mot de tre stockarna och slutligen komma till vår uppställningsplats för sedvanlig grankvist. Då hade man varit ute i drygt en och halv timme och galopperat i ca en halvtimme med 13 km under hovarna totalt.

När så Förjakten hade hanterat sina hästar och lastat in så kom våra Ponnyjaktryttare tillbaka i kolonn om två i god stil på ridvägen. Även detta sällskap visade upp sig med diverse hopp på ängen för att snyggt avsluta det hela med en stor cirkel och grankvistutdelning och snygg defilering av ledarkvartetten.
Sedan var det då äntligen dags för en förening av de bägge jaktsällskapen vid Rolands ärtsoppa där det beskrevs och jämfördes upplevelser och planerades för nästa jakt.

Fjärde förjakten

I propaganda väder skrittade jaktfältet iväg i en vid båge under Master Roger Johanssens ledning innan de uppe vid den höstfärgade skogsranden fattade galopp och så bar det iväg.

I traditionsenlig stil så hoppades alla hinder på Fiskjöäng och så iväg mot fälten vid Universitetet. Det var alla gångarterna men galopperna stegrades succesivt så att fältet hängde med. Vattenhindret och stockarna och nu även Parkbänkarna som den händige Robert Duell byggt klart under veckan besegrades.

Under en lite lugnare del av jakten berättade Master om jaktupplevelser som gjorts tidigare och man hann även med att hylla kökarl Göran Enerstål med hästen Velloxana som firar 100 år i år om man räknar ihop deras åldrar. När fältet återkom mot ursprunget så tog man ett varv eller två på kraftledningsängen och hann med stockarna som finns där. Sedan svängde fältet in på Fisksjöäng för nedhopp, diken och annat kul innan vi kom till uppställning och avsked. Det enda fasta hindret som sparades till sista förjakten var vagnarna så att vi har något nytt att se fram emot även då.

Roger hade god hjälp av sina pikörer Lotta Mantell och Lotta Keto och som Master of the Field var det Eva Billstam som tillsammans skapade ett fält som var väl samlat och det såg verkligen ut som ett jaktfält för den stora majoriteten ryttare som vid det här laget är väl tränade jaktryttare. Det är ju mycket lämpligt då generalrepetitionen sker nästa helg och då är tempot att jämföra med Hubertusjakten.